Η κατοικία πρέπει να προστατεύει τον άνθρωπο από τις καιρικές μεταβολές και να δημιουργεί κατάλληλο περιβάλλον αφού απ'αυτό εξαρτάται όχι μόνο η ευεξία του ανθρώπου αλλά και η αποδοτικότητά του. Αυτό σημαίνει απουσία ρευμάτων, ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο, καλό εξαερισμό, ευχάριστη θερμοκρασία, κατάλληλη υγρασία του αέρα και τον ανάλογο φωτισμό.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επιδρούν στην επίτευξη των παραπάνω είναι η θέση της κατοικίας μέσα στην ευρύτερη περιοχή, η διάταξη των διαφόρων χώρων της οικοδομής και ο τόπος κατασκευής. Οι βασικές προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν άνετη διαμονή είναι η από κατασκευής θερμομόνωση της κατοικίας, η πρόβλεψη ανοιγμάτων με επαρκές μέγεθος και σε κατάλληλες θέσεις στους διάφορους χώρους, η δυνατότητα άνετης επίπλωση και τέλος, η επαρκής θέρμανση και ο καλός αερισμός χωρίς ρεύματα αέρα.

 

Αερισμός

Ο άνθρωπος καταναλώνει οξυγόνο και  παράγει διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς. Οι ποσότητες που παράγονται εξαρτώνται από το βάρος, τη διατροφή, τη δραστηριότητα που ασκείται και από το περιβάλλον.

Ο αναγκαίος όγκος ,ανάλογα βέβαια με το είδος της κατασκευής, είναι 16 ως 24 mγια κάθε ενήλικα και 8 ως 12 mγια κάθε παιδί. Οι τιμές αυτές αναλογούν σε ύψος χώρων μεγαλύτερο ή ίσο με 2,50m, σε 6,4 ως 9,6mγια κάθε ενήλικα και 3,2 ως 4,8mγια κάθε παιδί.

Θερμοκρασία Χώρου

Η πιο ευχάριστη θερμοκρασία είναι 18 ως 20 βαθμοί κελσίου για τον άνθρωπο όταν αναπαύεται και 15 ως 18 βαθμοί κελσίου όταν εργάζεται ανάλογα με το είδος της εργασίας.

Η θέρμανση των χώρων πρέπει να αρχίζει από τα πιο ψυχρά σημεία. Όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 70-80 βαθμούς κελσίου προκαλείται χημική αποσύνθεση της οποίας τα παράγωγα ερεθίζουν τους βλεννογόνους, το στόμα και το λάρυγγα και δημιουργούν αίσθημα ξηρού αέρα. Επομένως η θέρμανση με ατμό ή σιδερένιες θερμάστρες που οι επιφάνειές τους θερμαίνονται πολύ, είναι ακατάλληλη για κατοικίες.

Υγρασία

Ο αέρας ενός χώρου είναι ευχάριστος όταν η σχετική υγρασία είναι 50 ως 60%. Σε διαφορετική περίπτωση, η υπερβολική υγρασία ευνοεί τους παθογόνους μικροοργανισμούς, τη μούχλα, τη σήψη, την εφίδρωση στους τοίχους κ.ά.

Leave a Reply